Yem Analiz Laboratuvarı

Tarımın temel iki farklı üretim alanından biri bitkisel üretim diğeri hayvansal üretimdir. Et, süt ve yumurta gibi insan beslenmesinin temel gıda maddeleri hayvansal üretimden elde edilmektedir. Bu gıda maddeleri protein, vitamin ve mineraller açısından çok zengindir ve uygun oranlarda içermektedir. Ancak artan dünya nüfusu, gelecekte insanlar için açlık riski yaratmaktadır. Böyle olunca bugün hayvansal üretimin arttırılmasına ağırlık verilmektedir. İşte bu noktada hayvanların doğru ve yeterli beslenmeleri ve genetik olarak ıslah edilmesi önemli olmaktadır. Hayvanların gereksinim duyacakları besin maddelerinin iyi bilinmesi, verilen yemlerin besleme değerlerinin öğrenilmesi ve farklı hayvan türleri için hangi rasyoların uygun olduğunun anlaşılması son derece önemlidir. Bu bakımdan yetkili laboratuvarlarda gerçekleştirilen yem analizleri hayvancılıkta hayati öneme sahiptir.

2010 yılında çıkarılan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, başlıca şu amaçlara yöneliktir:

  • Gıda ve yem güvenliğini sağlamak
  • İnsan sağlığını korumak
  • Bitki ve hayvan sağlığını geliştirmek
  • Hayvan ıslahı ve refahını yükseltmek
  • Çevrenin korunmasını gözetmek

Yemlerden beklenen yararın elde edilmesi, içerdikleri besin değerlerine bağlıdır. Gelişmiş laboratuvarlarda yapılan yem analizleri ile yemlerin içerdikleri besin değerleri belirlenmekte, analiz edilmekte ve miktarları tespit edilmektedir. Hayvansal üretimde elde edilen ürünlerin kalite ve miktar olarak verimliliği, uygun yem seçimine bağlıdır. Hayvanların cinsine, yaşına ve verim gücüne bakılarak ayrı yem rasyoları gerekmektedir. Yem rasyoları ise amaca uygun yem kullanımı gerektirmektedir.

Laboratuvar analizleri ile hayvanlara verilecek yemlerin ne olduğu, yemin besin değeri ve farklı yemlerin hayvanlar üzerinde faydalı veya zararlı etkileri belirlenmektedir. Yemlerin değeri, içerdikleri besin maddelerinin konsantrasyonuna bağlıdır. Esas olarak yemlerin hayvalara katkısı iki yönlü olmaktadır. Öncelikle kayvanların gereksinim duydukları gıda maddeleri sağlanırken, aynı zamanda gıda dolgu maddesi olarak da kullanılmaktadır. Hayvansal ürünlere, tat, renk ve koku özellikleri kazandırmak için yemelere bir takım kimyasallar katılmaktadır.

Laboratuvarlarımızda gerçekleştirilen başlıca yem analizleri şunlardır:

  • Fiziksel analizler: yemin sertlik, tat, irilik, saflık, renk, koku, bozulma özellikleri, yaprak sap oranı ve 1000 dane ağırlığı testleri
  • Kimyasal analizler: yemin protein analizi, selülüz analizi, yağ analizi, kül analizi, NDF ve ADF analizi, amino asit analizi, vitamin analizi ve beslemeyi engelleyen zararlı madde içerik analizi
  • Biyolojik analizler: sindirim testleri, enerji testleri ve yöntem testleri

Bu analizlerın hızlı, güvenilir ve kaliteli bir şekilde yapılabilmesi için uygun ekipman ile donatılmış laboratuvar ortamı gereklidir.

Yem analizleri sırasında hem yürürlükte olan yasal düzenleme esasları hem de yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar dikkate alınmaktadır. Laboratuvarımız, TS EN ISO/IEC 17025 standardına uygun olarak akredite olmuştur ve düzenlediği raporlar dünyanın her yerinde geçerlidir.


Yem Analiz Laboratuvarı Birimlerimiz

İncele


Kimyasal Analiz Birimi

Hayvanların yaşamlarını sürdürebilmeleri ve çeşitli ürünleri verebilmeleri için su…

İncele


Mikrobiyoloji Birimi

Su mikrobiyolojisi, genel olarak tatlı ve tuzlu sulardaki mikroorganizmaları ve bunların faaliyetlerini…

İncele


Moleküler Biyoloji Birimi

Son yıllarda önemli gelişmeler kaydeden moleküler biyoloji…

İletişim

Yenibosna Merkez Mahallesi, 29 Ekim Caddesi, No:35, Bahçelievler/İSTANBUL
+90 (532) 282 05 79

+90 (212) 599 18 19

+90 (212) 599 18 13

info@analyzer.com.tr

Bizi Takip Edin

Bizi sosyal medya platformlarından da takip edebilirsiniz.